Satakunta DigiHealth ‑hanke mahdollisti jatkumon WinNovan hyvinvointialan jo aiemmissa teknologiaprojekteissa saamaan myötätuuleen. Kehittämisestä ja kehittymisestä innostuneet opettajat tarttuivat haasteisiin pöhinällä. Heti hankkeen alussa päästiinkin tutkailemaan benchmark merkeissä maailmaa. Todettiin mm. Ranskan simulaatiomessuilla, että olemme itse asiassa jo hyvässä nosteessa simuasioiden suhteen! Hankkeen viimeisellä neljänneksellä järjestetyillä Hyvinvointiteknologiamessuilla hankeryhmä pääsikin esittelemään yhtä omista simulaatioharjoituksistaan verkkovälitteisesti messuosallistujille. Lontoon BETT-messuilla näkökulma laajeni mm. robotiikan ja etäpedagogiikan suhteen. Silloin jo huomattiin, että suomenkielellä toimivia sovelluksia kaivattaisiin lisää. Hankkeen loppuvaiheessa päädyimme vielä rakentamaan simukotiin Google Homen englanninkielellä toimivan ympäristön. Se päivitetään suomenkielelle heti, kun mahdollista. Mainiota on, että tämän hankkeen loppuessa seuraavia on jo tulossa ja käynnissä.
WinNova on mukana useissa kehittämishankkeissa ja tekee yhteistyötä yritysten sekä julkisen että yksityisen palvelusektorin kanssa. Näin mahdollistuu ajantasainen tieto hyvinvointi- ja terveysteknologian ratkaisuista ja palveluista. ”Ikiliikkujia” tässä ollaan siis — ota rohkeasti yhteyttä, jos näet mahdollisuuksia yhteistyöhön!
Toimintamalli yritys- ja yhdistysyhteistyössä on useimmiten noudatellut seuraavaa kaavaa: Yrityksen tai yhdistyksen toimijat ovat olleet yhteydessä oppilaitokseemme ja kertoneet mahdollisuudesta tehdä yhteistyötä kanssaan. Toisaalta myös hankkeen toimijat ovat kontaktoineet esimerkiksi messuilla tapaamiaan henkilöitä ja tarjonneet aktiivisesti yhteistyötä. On järjestetty yhteistyöpalavereja — niissä on luotu toimintasuunnitelma. Hankkeen toimijat ovat useimmiten kyenneet upottamaan tarjottua yhteistyötä omiin opetustapahtumiinsa opetussuunnitelman asettamissa rajoissa. Hyvänä esimerkkinä tästä voi mainita Satakunnan Sydänpiirin, jonka mallintaman aikuisten Verkkopuntari-kurssin luomalle pohjalle alettiin yhdessä kehittää nuorten vastaavaa elämäntapavalmennuspohjaa. Kaikessa yhteistyössä on pyritty win-win tilanteeseen. Yritys tai yhdistys on saanut kehitettyä tuotettaan palautteen ja pilottien mahdollistamana ja hyvinvointialan opettajat sekä opiskelijat ovat päässeet mukaan tuotekehitystyöhön avartaen omaa tietotaitoaan hyvinvointiteknologiasta ja sen käytöstä sekä hyödyistä ja mahdollisuuksista tulevaisuudessa. Opiskelijat ovat saaneet lisäksi kokemusta asioista, mitkä eivät välttämättä ole vielä kiinteästi työelämässä käytössä, mutta ne ovat tulossa käyttöön. He ovat päässeet myös vaikuttamaan uusien innovaatioiden kehittymiseen. Esimerkiksi Everonin hoitajanäkymästä ja Vivagon OPUS-ympäristöstä on annettu palautetta yrityksille.
Opettajien ohjenuorana on tietysti aina opetussuunnitelma, minkä viitoittamana tulevia ammattilaisia luotsataan kohti rautaista ammattitaitoa. Satakunta DigiHealth ‑hankkeeseen vaikuttivat Covidin luomat haasteet, kuten muillakin toimialoilla. Tiivis yhteistyö esimerkiksi ystävävanhusten kotikäyntien merkeissä oli tauotettava lähes kahdeksi vuodeksi eikä benchmarkkauksia juuri voitu järjestää. Onneksi ennen koronaa hyvinvointiteknologian kentällä toimittiin vilkkaasti mm. Diakon Palveluiden yhteistyön mahdollistamana ikäihmisten ja lähihoitajaopiskelijoiden kanssa käytännössä Diapuistossa ja Diatalojen yhteistiloissa. Osittain näissä kuvioissa saatujen onnistumisien voimalla opettajat jaksoivat miettiä vaihtoehtoisia muotoja ikäihmisten ja opiskelijoiden positiiviseen törmäyttämiseen myös korona-aikana. Hyvinvointiteknologian rooli ja merkitys opetuksessa siis kasvoi entisestään! Hankkeen toimet keskittyivät lähihoitajakoulutuksen (voimassa olevien rajoitusten sallimissa puitteissa) mahdollistamiin osa-alueisiin — esimerkiksi vuorovaikutustaitojen harjoitteleminen etähoitajana oli opiskelijoille uutta ja tulevaan työelämään mainiosti valmistavaa.
Hankkeessa päästiin valmentamaan myös jo työelämässä toimivia ammattilaisia. Satakunta DigiHealth mahdollisti WinNovan tiimin Porin kaupungin perusturvalle vetämät pilottikoulutukset ja niiden pohjalta saatiin tärkeää tietoa ja ajatusta jatkoon. Yhteistyö työelämän toimijoiden kanssa on avainasemassa hyvinvointiteknologian optimaalisessa hyödyntämisessä. Kaikilla meillä on sama tavoite — lisätä turvallisuutta ja hyvinvointia sekä asiakkaille että työelämän toimijoille. Lisäksi tavoitteena on helpottaa ihmisten arkea ja lisätä mahdollisuuksia aktiiviseen elämään. Kun kaiken tämän voi tehdä vielä kustannustehokkaasti, niin hienoa! Eettisyys on koko tiimille ollut keskiössä alusta asti. Artikkelin alla olevasta linkistä voitkin kurkata jo hankkeen ensimetreillä suunnitellun ja yhteistyössä koko Satakunta DigiHealth ‑hankkeen kanssa tuotetun videon. Videolla oleva asia ei ole vanhentunut, vaikka teknologia ottaakin harppauksia eteenpäin. Voikin sanoa, että WinNovan ajantasaisissa oppimisympäristöissä tulevaisuuden ammattilaisten tietotaito karttuu lujasti ja lempeästi.
Satakunta DigiHealthin piirrosvideosta saa hienosti kuvan hyvinvointiteknologiasta ja etiikasta sen taustalla.
Alla on linkki WinNova Porin hyvinvointialan simukodissa kuvattuun tarinalliseen videoon. Video on tuotettu yhteistyössä HyGGe-hankkeen ja hyvinvointialan kanssa. Videolla näkyy mainiosti hyvinvointiteknologian hyödyntämistä ikäihmisten kotona. Lähihoitajan roolissa toimii videolla Mari Tyykilä ja asiakkaan roolissa on Satakunta DigiHealthin ohjausryhmässä toiminut Irma Roininen. Tutustu Hyvinvointiteknologian hyödyntäminen ikäihmisten kotona videoon.